Ondanks corona: aantal startende ondernemers in Oost-Vlaanderen blijft in de lift

Door An Vervliet op 24 maart 2021

De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis maar ook een economische crisis. Maar ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ondanks de crisis liet de provincie Oost-Vlaanderen ook in 2020 weer een stijging van het aantal starters optekenen.

Een krimp van de economie met 6,7% berekende de nationale bank voor 2020. De coronacrisis hakt er bij onze bedrijven en ondernemers zwaar in. Maar ondernemerschap laat zich niet zomaar beteugelen: zelfs in coronajaar 2020 steeg het aantal Oost-Vlaamse starters, en dat voor het vierde jaar op rij.  

Gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Economie: “Met 14.723 starters in 2020, klokken we inderdaad 0,44% hoger af dan in 2019. Op zich is het gegeven dat het aantal starters ook in moeilijke tijden blijft groeien, zeer hoopgevend. Het aantal startende (jonge) ondernemers is immers een belangrijke graadmeter voor de Oost-Vlaamse economie en onze samenleving. Nieuwe ondernemingen in Oost-Vlaanderen zorgen voor flexibiliteit en innovatie, voor werkgelegenheid, economische groei en individuele ontplooiing.

Het provinciebestuur bouwt hard aan een ondernemerscultuur. Startende ondernemers worden in Oost-Vlaanderen sowieso het eerste jaar vrijgesteld van de algemene provinciebelasting voor bedrijven.

Eerste gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Financiën: “Deze deputatie wil inderdaad zuurstof geven aan onze starters door hen dat eerste jaar van hun onderneming vrij te stellen van de provinciale bedrijfsbelasting. Bovendien werd het minimumtarief voor deze belasting sowieso ook met 10% verminderd tot pakweg 120 euro. Aan het opbod om specifieke groepen van starters – zoals studenten – nog eens extra te gaan bevoordelingen doen we echter bewust niet mee. Niet alleen omdat dit juridisch bijzonder wankel is – en ik druk mij voorzichtig uit – maar ook omdat élke starter voor ons telt: van jong tot oud. Want ook op latere leeftijd verdient ondernemerschap alle kansen.”

Niettemin doet het provinciebestuur heel wat inspanningen voor student-ondernemers. En dat laat zich ook voelen: in 2020 steeg het aantal student-ondernemers in Oost-Vlaanderen met maar liefst 25%.

An Vervliet: “Er zijn inderdaad verschillende initiatieven lopend waarmee we het student-ondernemerschap een duwtje in de rug geven. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld Gentrepreneur, het initiatief van UGent, HoGent, Arteldehogeschool en de stad Gent. En ook Broeikas, het platform voor jongeren die willen ondernemen in de regio Aalst kan op onze steun rekenen. Ik ben absoluut blij dat ook in deze moeilijke tijden heel wat mensen – van student tot gepensioneerde – toch nog durven op die kar van het ondernemerschap springen. Dat doet het beste verhopen voor onze economie eens we weer in rustiger gezondheidswater terechtkomen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is